Aktie-boom i USA: Ekspert forklarer hvorfor




Det amerikanske aktieindeks Dow Jones boomede frem tirsdag og lagde op til rekordforsøg.

Indekset, der dækker over de 30 mest solgte amerikanske aktier indenfor industri, steg i de første minutters handel over den hidtidige lukkerekord, der blev sat den 9. oktober 2007 - dengang Lehman Brothers' konkurs endnu ikke havde udløst den udslettende finanskrise.

Rekorden dengang lød på 14.164,53, og efter knap fem minutters handel tirsdag lå Dow   Nike Free Run 3 Dame  Jones-indekset 0,5 pct. højere i 14.201,51.

Ved lukningen af børsen nåede indekset helt op på 14.255 - en stigning på 0,89 procent.
Amerikanerne villige til aktie-risiko

Ifølge DR's økonomiske ekspert, Karsten Engmann, skyldes den store fremgang i de amerikanske aktier, at amerikanerne så småt slipper behovet for sikkerhed og i stedet stiler mod en større gevinst.

- Der er kommet en villighed blandt de amerikanske investorer til at tage en større risiko. De har i lang tid søgt en høj sikkerhed i deres aktieinvesteringer, men nu søger de over mod mere indtjening, og det gør, at de efterspørger flere aktier, siger eksperten.
Europæerne kan ikke følge med

Selvom aktiemarkedet i Europa også nød godt af opsvinget tirsdag, var det intet sammenlignet med det boom, man så på Dow Jones.

Det skyldes, ifølge Karsten Engmann, at de europæiske opsving primært bæres frem af  Nike Free Sko   økonomiske tiltag i blandt andet centralbanken og ikke europæernes optimisme over verdensdelens virksomheder.

- Det bliver svært for det europæiske aktiemarked at følge med. Den politiske situation med gæld i Sydeuropa fylder stadig for meget. Det er penge fra politiske institutioner, der giver europæisk opsving, og ikke positive forventninger, som vi ser det i USA, konstaterer eksperten.
Virksomhederne står stille

Derfor er det europæiske opsving også meget mere spinkelt end det opsving, der tirsdag ramte Dow Jones-indekset.

- Forventningerne til indtjeningen er slet ikke er lige så høj i Europa. Europæiske aktier er relativt dyre, hvis man måler det i forhold til, hvor meget man kan forvente at tjene, på den aktie man køber, siger Karsten Engmann og fortsætter;

- Man forventer simpelthen ikke, at europæiske virksomheder vil få en særlig stor indtjening  Nike Free   i forhold til de amerikanske virksomheder.

Det brede S&P 500-indeks, der dækker over de 500 største aktier i USA, steg med 0,6 procent ved åbningen tirsdag, men det mangler fortsat at stige godt et par procent, før indekset når toppen fra 2007, ifølge Ritzau Finans.