Venstre gav BT oplysninger om Thornings tøjvaner




 Venstre forsøgte op til det seneste folketingsvalg at få dagbladet BT til at skrive om Helle Thorning-Schmidts (S) smag for dyrt tøj og kostbare tasker.

På den måde skulle Socialdemokraternes daværende oppositionsleder og nuværende statsminister  Nike Free Run Danmark   fremstilles som en politiker, der var ude af trit med sine egne vælgere.

»Simpelthen for plat«
I en kronik i Politiken beskriver BT-journalisten Lars Fogt, hvordan han i forsommeren 2011 fik et notat fra et parti på Christiansborg:

»Partiets ansatte havde fundet utallige fotos af vores nuværendes statsminister Helle Thorning-Schmidt i modetøj og med eksklusive designertasker i Berlingskes billeddatabase Scanpix og udførligt skrevet dem ned. Presseafdelingen vurderede løseligt, at Thorning-Schmidt havde tasker for en kvart million kr. og foreslog, at vi trykte fotos med priser på garderoben under overskriften 'Gucci-Helle'«.

LÆS KRONIKENPå Christiansborg er godbidskulturen sat i system

Journalisten sætter ikke navn på partiet, men Politiken har fra flere sider fået bekræftet, at der er tale om det daværende regeringsparti, Venstre.

LÆS OGSÅNår BT skaber historier og folkestemninger

Lars Fogts kronik er et direkte modsvar til Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby. I januar kritiserede hun i en kronik i Politiken i skarpe vendinger BT i almindelighed og Lars Fogt i særdeleshed for at stå bag en »personhetz og »hænge politikere ud - ikke for det, de gør politisk, men derimod som personer«.

Lars Fogt beskriver i sin kronik Venstres forsøg på at plante en historie om Thornings dyre tøjvaner som et eksempel på det modsatte:

»Det handlede om at pege fingre ad oppositionens leder og udstille hendes tøjstil, fordi hun   Nike Free 7.0 Dame  som de fleste kvinder og mænd går op i at se præsentabel ud. Jeg skrev aldrig om Helle Thorning-Schmidts tasker. Jeg ringede til partiet og sagde, at det er simpelthen for plat«.

»Ussel mellemmand«
Han tilføjer, at når »Venstres politiske ordfører anklager journalister for at drive personhetz, skyder hun sig i foden«:

»Den værste personhetz på Christiansborg er nemlig den, partierne selv hvisker i øret på de journalister, der vil lægge avispapir og sendeflade til«.

Det er ekstern lektor i politisk kommunikation på RUC, Rasmus Jønsson, enig i:

»Politikerne giver altid journalister og spindoktorer skylden, men politikerne leverer selv meget af det spin. Spindoktoren er ofte en ussel mellemmand for politikerne. Det, Venstres pressetjeneste gør, har en så fremtrædende figur som Ellen Trane  Nike Free Run 2 Dame  Nørby naturligvis medansvar for«.

LÆS DEBATINDLÆGPolitikerne får det, de fortjener

Venstres presseafdeling udtaler sig af princip ikke, oplyser pressechef Christian Hüttemeier, mens Ellen Trane Nørby i en mail skriver, at »jeg har læst Lars Fogts kronik og har ingen kommentarer til de angreb, han kommer med. Det må stå for Lars Fogts regning«.

Rasmus Jønsson siger, at »man ikke kan slå sig op som helligheden selv og så have snavs liggende. Det er dobbeltmoralsk og vender som en boomerang tilbage til politikerne«.

Ikke første gang
Venstres mislykkede forsøg på at få BT til at skrive om Helle Thorning-Schmidts tøjvaner kom efter en mere vellykket aktion året før, hvor Thorning-Schmidt førte stort i meningsmålingerne.

Venstres daværende skatteminister, Troels Lund Poulsen, oprettede i maj 2010 en frivillig konto til brug for skatteborgere, der mente, at de betalte for lidt i skat. Men formålet var at udstille Helle Thorning-Schmidt, der havde udtalt, at danskerne ikke betalte for meget i skat, men for lidt.

Ved hjælp af Ekstra Bladet fik Venstre Thorning-Schmidt til at sige, at hun ikke selv ville indbetale til den nyoprettede konto.

LÆS OGSÅSpindoktor og Ekstra Bladet stod bag Troels Lunds 'sjove' skattekonto

Oplysninger i Skattesagskommissionen tyder desuden på, at Venstre-folk spillede en rolle, da sagen om Thorning-Schmidts mand, Stephen Kinnocks, skat fyldte medierne i de følgende måneder.

Venstres daværende politiske ordfører, Peter Christensen, blev, før sagen var afgjort, igen og igen citeret for, at det var dobbeltmoralsk, at oppositionslederens mand ikke betalte skat i Danmark.

I sommeren 2011 mødtes BT-journalisten Lars Foght så med en medarbejder fra Venstres pressetjeneste. Her fik Fogt et ark papir med tal, der viste, at Helle Thorning-Schmidt tjente tæt på en million kroner. Det blev senere til en artikel i BT om, at Thorning levede et luksusliv fjernt fra de vælgere, hun repræsenterede.

På samme møde fik Lars Fogt at vide, at Venstres pressetjeneste havde fundet ud af, at Helle Thorning-Schmidt omgav sig med et væld af dyre tasker. Hvad nu, hvis der var tasker for en kvart million, så svarede det til en sosu-assistents årsløn, lød oplægget, som Fogt altså afviste.